8 postkaart wolfskerke

Vondsten van vuursteen uit het paleolitisch en het neolithisch tijdperk op de Lindekouter wijzen op bewoning. De middeleeuwse nederzetting Braglo is Opbrakel. De heerlijkheid Opbrakel werd vanaf de 10de -11de eeuw beheerd door de familie Van Brakel. Uit dit geslacht werd in 1010 de H. Lietbertus van Brakel, bisschop van Kamerijk, geboren. Vermoedelijk is hij het die de splitsing van Brakel in twee parochies doorvoerde. Zijn geschiedenis in uitvoerig te lezen in het “Gedenkboek Opbrakel-900”.

OPBRAK18

In de eerste eeuw van onze tijdrekening kwam er een Romeinse heerbaan voorbij (Bavai-Gent), in de middeleeuwen werd Opbrakel een heerlijkheid in handen van de familie Van Brakel en  liep de Brunhildeweg er doorheen om de rivaliserende graafschappen Henegouwen en Vlaanderen met elkaar te verbinden en nog veel later werd de gemeente doorkruist door een inmiddels ook alweer vergane spoorlijn tussen Brakel en Ronse, die nu tot wandelweg is omgevormd. De talrijke bronnen en bovenlopen van de Zwalm, alsook de Molenbeek, waarlangs ooit het riante waterkasteel van de heren van Brakel stond, zorgen ervoor dat er niet alleen te land maar ook te water iets te beleven valt in Opbrakel. De Sint-Martinuskerk is op een hoogte van 56 meter gelegen en prijkt met haar vroeggotische westtoren boven het adembenemende landschap uit.

Door huwelijk van Johanna, dochter van Erasmus van Brakel, met Karel van Brugelettes ging de heerlijkheid Opbrakel in de 14de eeuw over naar dit geslacht. Nog in dezelfde eeuw kwam het leen door huwelijk, in handen van Jan van Hembieze. Nadat Opbrakel in de 16de en 17de eeuw bezit was geweest van de Heren van Herzele en daarna de Landas, werd in de 18de eeuw de familie Maroucx, die de heerlijkheid Reygersvliet bezat, de laatste eigenaar. Een tak van het geslacht van Brakel was vanaf de 14de tot op het eind van de 16de eeuw in bezit gekomen van het leen Hof-ten-Bossche. De laatste heer was Pierre Adornis, wiens vader met Anna van Brakel getrouwd was. De geschiedenis van Opbrakel vanaf 1830 tot 1970 staat uitgebreid beschreven in het “Gedenkboek Opbrakel-900”.

P1240929